Mijn favorieten

Wijkinformatie Baarn

Wijken in Baarn
Baarn is ingedeeld in 12 wijken.

1. Centrum
Het Centrum is gelegen nabij de gezellige Baarnse Brink met bomen, muziektent, restaurants met gezellige terrassen. Het centrum bestaat voornamelijk uit winkels. Lees meer.
2. Componistenwijk
De Componistenwijk is gebouwd in de vijftiger en zestiger jaren van de 20ste eeuw. De componistenbuurt is gelegen nabij de uitvalswegen naar de A1 en de A 27. De Componistenbuurt bestaat voornamelijk uit 2 onder 1 kapwoningen, rijenwoningen en enkele vrijstaande woningen. Lees meer.
3. Professorenwijk
De Professorenwijk is gebouwd na 1950. De Professorenwijk bestaat voornamelijk uit rijen woningen en appartementen gebouwen. De Professorenwijk is gelegen nabij de uitvalswegen naar de A1 en de A27. Lees meer.
4. Staatsliedenwijk
De Staatsliedenwijk is gebouwd na 1950. De Staatsliedenbuurt bestaat voornamelijk uit rijen woningen en een enkel appartementen gebouw. Staatsliedenwijk is gelegen nabij de uitvalswegen naar de A1 en de A27. Lees meer.
5. Schilderswijk
De Schilderswijk is gebouwd na 1950. De Schilderswijk bestaat voornamelijk uit rijen woningen en appartementen gebouwen. De Schilderswijk is gelegen nabij het centrum en de uitvalswegen naar de A1 en de A27. Lees meer.
6. Wilhelminapark
Het Wilhelminapark is gesitueerd tussen de Gerrit van der Veenlaan, Wilhelminalaan en Ferdinand Huycklaan. De wijk bestaat voornamelijk uit vrijstaande villa’s, appartementen complex en een enkel kantoorpand. Het Wilhelminapark wordt ook wel “Hoog Baarn” genoemd omdat het gebeid hoger ligt dan de rest van Baarn. Lees meer.
7. Prins Hendrikpark
Het Prins Hendrikpark is gesitueerd tussen de rechterzijde van de Luitenant Generaal van Heutszlaan, de Amsterdamsestraatweg en de Prinses Marielaan. Het Station NS en het centrum zijn op loopafstand. Lees meer.
8. Amaliapark
Het Amaliapark is gesitueerd tussen het Station NS en het centrum. De wijk bestaat voornamelijk uit vrijstaande woningen, helft van dubbele villa’s, appartementen complexen en kantoorpanden. Lees meer.
9. Pekingpark
Het Pekingpark is gesitueerd tussen de rechterzijde van de Torenlaan, de Kettingweg en de Vondellaan. Het Station NS en het centrum zijn op loopafstand. Het Pekingpark is een zeer gewilde woonomgeving en bestaat voornamelijk uit vrijstaande en half vrijstaande villa’s. Lees meer.
10. Oosterhei

Het Pekingpark is gesitueerd tussen de rechterzijde van de Torenlaan, de Kettingweg en de Vondellaan. Het Station NS en het centrum zijn op loopafstand. Het Pekingpark is een zeer gewilde woonomgeving en bestaat voornamelijk uit vrijstaande en half vrijstaande villa’s. Lees meer.
11. Eemdal
Het Eemdal is gesitueerd tussen de Bestevaerweg en de Eem en is gebouwd in 6 fases met de 1e fase is men begonnen in de jaren 70 en de laatste fase Eemdal 6 is afgerond in de jaren 90. Lees meer.
12. Zeeheldenwijk
De Zeeheldenwijk is gebouwd in de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw.. De Zeeheldenwijk bestaat voornamelijk uit rijen woningen en appartementen gebouwen. Lees meer.

Baarn in het kort

In Vorstelijk Baarn woon je in een aantrekkelijke omgeving. Deze plaats heeft een schitterende uitstralingmet al haar lanen en landhuizen. Wie een goed bereikbare woonplaats zoekt, kan ook in Baarn terecht. De A1 en A27 liggen dichtbij. Baarn is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht, gelegen aan de rivier de Eem. De totale gemeente telt 24.574 inwoners en heeft een oppervlakte van 33,03 km². Een inwoner van Baarn wordt een Baarnaar genoemd.

Ontstaangeschiedenis
Baarn ligt in het midden van Nederland aan de Utrechtse zijde van de grens van de provincies Utrecht en Noord-Holland, aan een van de weinige rivieren die van bron tot monding op Nederlands gebied liggen, de Eem. Al vanaf 8000 tot 4500 v.Chr. heeft de mens zich in de omgeving van de rivier opgehouden. Het bewijs hiervoor is geleverd door enkele duizenden stuks vuursteen, haardplaatsen en paalkuilen die bij een viertal archeologische onderzoeken zijn gevonden. Deze vondsten van een bivakplaats uit de oude en middensteentijd werden in 1988 aangetroffen bij de aanleg van bedrijventerrein De Drie Eiken.


De eerste permanente bewoning vond plaats in de bossen bij Lage Vuursche. Het betrof scherven aardewerk uit de jonge steentijd en een twintigtal grafheuvels. De oorsprong van het dorp Baarn ligt in de twaalfde eeuw. In die tijd werden de bestaande dorpen te klein, mede door de kruistochten, de handelsbetrekkingen met andere regio's en de groei van de bevolking. Doordat elk dorp in grote mate in eigen behoefte voorzag, moest men over een omliggend gebied van voldoende grootte beschikken, bijvoorbeeld om in de behoefte aan brandstof te voorzien of om het vee te kunnen weiden. In en rond de twaalfde eeuw ontstonden daardoor vele nieuwe nederzettingen, waaronder waarschijnlijk ook het huidige Baarn. De eerste nederzetting, die in de omgeving van de Leestraat lag, zal uit maximaal een twintigtal boerderijen hebben bestaan. Pas in de veertiende eeuw verplaatst de kern van het dorp zich in de richting van de Brink, waar in de eerste helft van diezelfde veertiende eeuw de Pauluskerk is gebouwd.

De oorsprong van de naam 'Baarn' geeft nog steeds veel stof tot discussie. Tot een bevredigend antwoord heeft deze nog niet geleid. Het meest voor de hand liggend lijkt dat de naam een verwijzing is naar 'een gebied waar veel brandstof te halen of te delven is', (vergelijk 'Barneveld': veld waar brandstof te halen valt). Klinkermetathesis zorgt voor omdraaiing van de r en de a: branden wordt barnen. De naam wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde uit 1280. Hierin wordt vermeld dat de grondbelasting van stukken grond van de abdij van Elten voortaan betaald werd aan de graaf van Holland.